sobota, 23 listopada 2013

Zielone kotlety z czerwoną surówką



Kotlety z soczewicy:

- 1 szklanka soczewicy zielonej
- 1 ząbek czosnku
- kiełki rzeżuchy 
- sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, 2 łyżeczki cząbru

Soczewicę ugotuj z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Ugotowaną na miękkość soczewicę rozgnieć tłuczkiem lub zmiksuj na gładką masę. Do niej dodaj sprasowany ząbek czosnku, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu. Masę zostaw pod przykryciem na jakieś 20-30 minut. Przez ten czas soczewica nasiąknie przyprawami.
W końcowej fazie do całości dodaj kiełki rzeżuchy. Dzięki nim kotlety posiadają charakterystyczny smak. Przed podaniem uformuj pożądany kształt.



Czerwona surówka: 

- duży burak
- marchew
- jabłko
- cebula czerwona
- nać pietruchy
- pestki dyni
- pestki słonecznika

Sos do surówki:

- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub ulubionego oleju
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- pieprz 
- dla osób przeziębionych zalecany jest także świeży sprasowany czosnek :)

Buraka, marchewkę i jabłko utrzeć na tarce. Czerwoną cebulę posiekaj na drobną kosteczkę. Nać pietruchy posiekaj również. Do całości dodaj 1 łyżkę pestek dyni i 1 łyżkę pestek słonecznika.
Osobno przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki. Całość wylej do warzyw i wymieszaj. Pozostaw na jakieś 20-30 minut. Dzięki temu burak i marchewka odpowiednio zmiękną pod wpływem dressingu i jabłka.



Coś dla fanów rapu, laska leci konkretnie :) :

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz