piątek, 29 listopada 2013

Protein shake



Niestety Polska dla witarian jest bezlitosna, coraz mniej zieleniny znajduje się na straganach. Nawet jarmuż, który najlepiej smakuje po pierwszych przymrozkach jest bardzo ciężko dostępny. Chyba, że mieszkasz w większym mieście, gdzie raczej nie będzie problemów z jego dostępnością.

Ostatnio poświęcam się kalenistyce, gdyż chcę wzmocnić i powiększyć nieco moje drobne ciało. W związku z tym powinnam przyjmować około 1,8-2 g na 1 kg masy ciała. Zazwyczaj proteiny uzupełniałam duużą ilością zieleniny, ale tej coraz mnie dlatego wspomagam się płatkami owsianymi. 

Na pierwsze śniadanie tradycyjnie wypijam zielonego smoothie, na drugie owsiankowego.



Oto prosty i smaczny przepis:

- 100 g płatków owsianych
- 2 banany
- opcja smakowa : 100 g mrożonych truskawek lub malin/ karob lub surowe kakao
- dodatkowo możemy wsypać do szejka 1-2 g białka konopnego lub macę

Płatki owsiane zalewamy wodą i odstawiamy na 15-30 minut. Po tym czasie wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy.


Szejk taki zawiera około 14,5 g białka.

Zamiast wody możemy użyć mleka roślinnego, na przykład : kokosowego lub orzechowego. Zyskamy dodatkowe proteinki :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz