piątek, 15 listopada 2013

Obiadowa sałatka ryżowa

 Lubię przygotowywać posiłki, które są wartościowe i łatwo przyswajalne. Odkąd dowiedziałam się, że przygotowując je trzeba uważać z jakimi składnikami łączymy inne, staram się jeść prosto, by nie potrzebnie obciążać organizmu. Dzięki prawidłowemu łączeniu mój brzuch jest zawsze płaski, ciało nasycone i pozbyłam się uczucia ciężkości po jedzeniu. 

Zrezygnowałam także z glutenu, dlatego wszelkie makarony wypadają z gry. Zresztą nie czuję się najlepiej po ich zjedzeniu. Ryż lubię odkąd pamiętam. Niestety często w dzieciństwie mama z powodu niewiedzy gotowała je na mleku itd. Na szczęście los chciał bym została uświadomiona w kwestii dokarmiania. U mnie na wiosce, w sklepach przeważają ryże białe, oczyszczone. Na szczęście ten brązowy jest obecnie dość często spotykany. Jedyny minus, który niektórych może odstraszać, choć niekoniecznie jest czas gotowania, który trwa 30 minut. Także po ugotowaniu ryż nie będzie tak miękki jak tradycyjny, biały. Należy go dokładnie przeżuwać, by ułatwić jego trawienie. Ale zanim się zniechęcimy zapoznajmy się z właściwościami ryżu brązowego.

Właściwości brązowego ryżu:

1. W ryżu znajdziemy kopalnie witamin i minerałów, takich jak: żelazo, selen, witaminy B1, B2, B3, B6, kwas pantotenowy, kwas foliowy, witaminy E i K, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan

2. Różni się ob białego, tym że nie jest pozbawiony otrębów, w których znajdziemy najwięcej wyżej wymienionych wartości odżywczych. Jest ryżem najmniej przetworzonym.

3. Reguluje poziom cukru we krwi, idealny dla cukrzyków oraz ludzi otyłych.

4. Zawiera ponad 70 różnych przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się organizmu.

5. Po zjedzeniu długo utrzymuje się uczucie sytości.

6. Duża ilość błonnika korzystnie wpływa na układ pokarmowy.



  
 

Polecam bardzo prosty przepis, który nasyci wasze tyłki na długi czas :) Jest szybki, tani, bezglutenowy i zdrowy. Sałatkę bez problemu możemy w szczelnym pudełku zabrać do pracy lub szkoły. Raczymy się wartościowym posiłkiem, zamiast kolejnego kupionego pączka, po którym nasz organizm szybko znów zrobi się głodny z powodu niedożywienia.





Składniki : 

- torebka ryżu brązowego
- czerwona papryka pokrojona w kosteczkę
- czerwona cebula jak wyżej
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- posiekana natka pietruszki
- przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, zioła prowalsalskie
- 1 łyżka ulubionego oleju tłoczonego na zimno

Wykonanie :

- ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi na opakowaniu
- pokrojone i posiekane warzywa połącz z ugotowanym ryżem, dodaj łyżkę oleju
- wymieszaj wszystko i gotowe :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz