piątek, 1 listopada 2013

Jarmuż - zdrowotne korzyści



Jedno z najzdrowszych warzyw na świecie! Kocham jarmuż! Tak mocno, iż postanowiłam napisać o nim oddzielny artykuł na temat jego niesamowitych korzyści. Jarmuż jest odmianą kapusty, która jest stosunkowo łatwa do uprawiania. Odporna na mrozy i wysokie temperatury, nadaje się uprawy w większości klimatów. Co więcej zebrany po pierwszych przymrozkach, jest delikatniejszy i posiada pozbawiony goryczy smak. Zaskakujący jest fakt, iż jarmuż by rosnąć nie potrzebuje dużo promieni słonecznych. Niestety w Polsce jarmuż jest dość nie popularny, częściej spotykany w sklepach większych miast. Chociaż czasami można go ujrzeć w sklepikach z warzywami.

Po odstawieniu mięsa potrzebowałam czegoś bardzo sycącego i pożywnego. No i tutaj jarmuż spełnił zadanie znakomicie. Jarmuż jest bardzo bogaty w błonnik, witaminy K, A, C, B1, B2, B3,  mangan, miedź, wapń, potas, żelazo, magnez, tłuszcze omega-3, białko, kwas foliowy, fosfor! Jest to bardzo dużo witamin jak na jedno warzywo!
Najlepiej sami spójrzcie na podane poniżej wartości:

Jarmuż, surowy (100g):
Białko- 3,3g - 7%
Błonnik- 2g - 8%

Witaminy:
Witamina A - 308%
Witamina C - 200%
Witamina K - 1021%
Witamina B1 - 7%
Witamina B2 - 8%
Witamina B3 - 5%
Witamina B6 - 14%
Kwas foliowy - 7%

Minerały:
Wapń - 14%
 Żelazo - 9%
 Magnez - 8%
 Fosfor - 6%
 Potas - 13%
Miedź - 14%
Mangan - 39%

% - dzienne zapotrzebowanie

Podsumowując jego wartości, zauważyć możemy iż jarmuż posiada więcej żelaza niż wołowina (jedno z najlepszego pożywienia pomagającego zwalczać anemię), więcej wapnia niż mleko (chronimy kości i zęby) i jakieś 10% więcej witaminy C od szpinaku. Dzięki dużej zawartości witaminy A chronimy nasz wzrok oraz dbamy o ładny wygląd naszej skóry.

Wysoka jest także zawartość błonnika. Jarmuż przyrządzony na parze, wiąże kwasy żółciowe i związki cholesterolu, obniżając ich stężenie we krwi i zapobiegając miażdżycy.
Kapusta działa przeciwzapalnie, może być pomocna w zwalczaniu astmy, zapalenia stawów i parę innych, potencjalnie zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, a czasami powoduje całkowite wyleczenie.
Także koniecznie musi pojawić się wzmianka o zapobieganiu i leczeniu raka, dzięki zawartości karotenoidów. Proponuję więc włączenie do swojej diety tego liściastego warzywka. Najlepiej spożywać zmiksowany z owocami (polecam dodanie soku z cytryny do napoju). Odkwaszamy wtedy organizm. Jeśli planujecie zrobić sobie oczyszczanie owocami i warzywami, polecam dodać do diety jarmuż, ze względu na jego właściwości detoksykacyjne.

Przechowywanie i przygotowanie jarmużu

Zadbajmy by dostarczać go w postaci organicznej, z pewnego źródła, najlepiej z własnej hodowli. Niestety sałaty i kapusty są bardzo podatne na działanie pestycydów. Jest to także warzywo nie trwałe, dlatego nie należy go długo przechowywać. Trzymaj je nieumyte, szczelnie zapakowane i w lodówce nie dłużej niż 5 dni. Przed przyrządzeniem dokładnie opłukujemy w zimnej wodzie, by usunąć resztki piasku. Usuwany twarde części łodyg. Krótkie gotowanie nie pozbawia go wartości odżywczych. Najlepiej przyrządzać go na parze lub dusić z czosnkiem jak szpinak.

Źródło: http://www.collective-evolution.com/2012/03/17/kale-and-all-its-leafy-green-goodness/




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz