środa, 2 października 2013

Wegański paprykarz kanapkowy


Witam wszystkich :)
Wraz z rozpoczęciem roku studenckiego, czy już trwającego miesiąc roku szkolnego zarzucam przepis na pyszną pastę kanapkową. Wyśmienite smarowidło do kanapek, czy też dobre jako samodzielne danie przygotowane oczywiście w większych proporcjach. 
Ja zrobiłam pastę z 2 torebek ryżu, żeby starczyło na dłużej :)

Składniki :
- 2 torebki ryżu naturalnego, czyli jakieś 200 g
-  czerwona, duża papryka
- 3 pomidory
- 2 duże marchewki
- spora cebula
- olej kokosowy
- 3 kuleczki ziela angielskiego
- łyżeczka pikantnej przyprawy paprykowej
- sól morska/ himalajska i pieprz do smaku

Wykonanie :
- Ugotuj ryż, zgodnie z zaleceniami na pudełku ( naturalny gotuje się ok 30 min )
- W blenderze zmiksuj czerwoną paprykę z 3 pomidorami na gładką konsystencje
- Na patelni rozgrzej olej bądź inny preferowany olej i zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodaj do niej z 3 kulki ziela angielskiego
- Następnie na patelnię wrzuć marchew uprzednio startą na dużych oczkach, wymieszaj razem wszystko i na małym ogniu pozostaw na chwilę
- Po jakiś 5 minutach wylej na patelnię zmiksowaną paprykę z pomidorami, wszystko wymieszaj i pozostaw na jakieś 10 minut
- Po wyznaczonym czasie, gdy marchew zrobi się miękka - dodaj ugotowany ryż, wymieszaj i przypraw pieprzem i solą wg własnych preferencji

Smakówa :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz