poniedziałek, 7 października 2013

Smakowita wege pizza !



Składniki :

na ciasto :
- ok 400 g mąki ( ja użyłam mąki owsianej, którą otrzymałam poprzez zmielenie w młynku elektrycznym płatków owsianych )
- orzech drożdży
- niecałe pół szklanki wody
- łyżka oliwy
- szczypta cukru i soli

dodatki :
- szpinak
- sos pomidorowy / koncentrat / ketchup
- spory pomidor czerwony i żółty
- surowy burak
- rzodkiewki
- czarne oliwki
- garść zmielonych pestek dyni
- przyprawa : zioła prowansalskie 

Wykonanie :
Drożdże rozpuszczamy w wypełnionej do połowy szklance wody, odstawiamy na jakieś kilka minut. Po chwili przesiewamy mąkę, dodajemy do niej rozpuszczone drożdże, łyżkę oliwy i po szczypcie cukru i soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na jakieś 20 minut do wyrośnięcia. Przykrywamy je suchą ściereczką i kładziemy je w ciepłe miejsce.

W tym czasie myjemy warzywa, kroimy je na plasterki. Buraka należy cienko pokroić.

Gdy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik. Następnie ciasto dokładnie rozmieszczamy na płaskiej blasze do pizzy. Następnie smarujemy je oliwą, sosem pomidorowym czy koncentratem i na spód układamy liście szpinaku. Następnie układamy pozostałe warzywa, na górę dodajemy oliwki i posypujemy wszystko zmielonymi nasionami dyni i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( ok 150 st ) na jakieś 20 minut.

Myślę, że dzięki mące owsianej ciasto wychodzi delikatne i kruche. Pizza jest przepyszna, bardzo pożywna i na pewno lepsza niż zrobiona ze zwykłej mąki pszennej.

Peace :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz