poniedziałek, 27 stycznia 2014

Wszechstronne fasolowe sauté



Proste i sycące danie z nutką bliskowschodniej pikanterii ... przepis z książki "Dieta roślinna na co dzień".

Składniki:
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki bulionu warzywnego
  • około 400 g ugotowanej/z puszki ciecierzycy 
  • pomidory w puszce
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • świeżo zmielony pieprz czarny 
 
  1. Czerwoną cebulę ugotuj w warzywnym bulionie warzywnym na średnim ogniu przez około 5 minut w średniej wielkości garnku.
  2. Dodaj ciecierzycę, pomidory, szpinak i przyprawy. Całość mieszaj drewnianą łyżką przez 5 minut lub do zagotowania. Podawaj na ciepło.


Całe danie jest o tyle fajne, że możemy wzbogacać go o różne warzywa np. paprykę, pieczarki czy brokuły. Możemy je także jeść jako samodzielne danie lub podawać razem z pełnoziarnistymi bułeczkami, pieczonymi ziemniakami, z ryżem, albo ulubioną kaszą.



Z dumą przedstawiam jeszcze mój tegoroczny karmnik, zrobiony przez mojego chłopaka :) Dzięki temu mogłam skreślić jeden z wielu punktów celów na rok 2014. Ptaszki także bardzo zadowolone, kilka razy dziennie go odwiedzają. Niektóre z wróbelków mają już całkiem zaokrąglone brzuszki :)
Ptaki zimą warto karmić różnymi nasionami, gdyż tłuste nasiona pozwalają im przetrwać zimę.
Polecam między innymi: słonecznik, płatki owsiane, len, nasiona konopi.
Na zdjęciu ziaren niewiele, bo głodomory szybko opróżniają karmniczek :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz