sobota, 25 stycznia 2014

Słodkie pieczone jabłka


Słodkie pieczone jabłka
  • jabłka
  • orzechy włoskie
  • miód/syrop klonowy/syrop z agawy
  • cynamon
  • imbir
  • ocet jabłkowy lub naturalny sok jabłkowy

Jabłka kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazdo nasienne. Orzechy włoskie siekamy na malutkie kawałeczki. Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy je orzechami, szczyptą cynamonu oraz startym imbirem. Całość zalewamy naturalnym sokiem jabłkowym (tak z pół szklanki) lub 2 łyżkami octu jabłkowego zmieszanego z wodą (także pół szklanki).
Wstawiamy do piekarnika na 35-45 minut lub dopóki nie zmiękną. Co 15 minut polewamy jabłka sokiem, który będzie z nich wypływał. Jabłka polej także 4 łyżkami miodu lub ulubionym syropem.

Gotowe jabłuszka podawaj z sokiem z pieczenia. Świetnie smakują na ciepło, niesamowicie rozgrzewają. W sam raz na deser w zimowe południe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz