środa, 18 grudnia 2013

Rejuvelac - właściwości, jak zrobić i wszystko o tym naturalnym probiotyku

O takim, że oto magicznym napoju dowiedziałam się z pewnej strony promującej zdrowy styl życia. Niejaka Karyn Calabrese witarianka od lat 30 szczególnie dba o swoje zdrowie, ze względu na słabe geny. Kobiety w jej rodzinie szybko umierały. Mądra Pani wzięła sprawę w swoje własne ręce i znalazła dla siebie nową ścieżkę życia. Jak widać po zdjęciu znakomicie się trzyma! 66-letnia Karyn prowadzi bardzo aktywny tryb życia ze względu na ogromną ilość energii, swoim stylem życia zaraża ludzi prowadząc witariańską restaurację. 
Właśnie od tej Pani dowiedziałam się o jakże magicznym napoju jakim jest Rejuvelac.



Każdy bardzo dobrze wie, że w naszym organizmie znajdują się złe i dobre bakterie. Niestety prowadząc niezdrowy styl życia, jedząc białe pieczywo, jedząc różne antybiotyki, korzystając z używek itd znajduje się w nas coraz mniej dobrych bakterii, dzięki którym nasz układ pokarmowy pracuje prawidłowo. Pamiętajmy, że jeśli nasz przewód pokarmowy jest w jak najlepszym porządku, dzięki temu chronimy organizm przed różnymi toksynami, nie chorujemy. Dobre bakterie przywracają naszą naturalną florę bakteryjną w jelitach. 

Rejuvelac jest to naturalnie fermentowany napój jaki otrzymujemy z kiełków. Podobną rolę odgrywają także kiszone ogórki, kapusta itd. Świetnie działa na przerost bakterii Candidy i podobno działa na siwe włosy! Ile w tym prawdy, sama nie wiem, gdyż moje włosy nie okazują oznak starzenia się. Planuję jednak napój podawać mojej mamie, więc zobaczymy jak na nią podziała. Także pijąc taki napój dbamy o płaski brzuszek, ale też o wygląd naszej cery.

Przepis na Rejuvelac:

Potrzebujemy : 
- ziarna np. pszenicy, prosa, ryżu, gryki, komosy ryżowej lub inne

3/4 szklanki ziaren zalewam wodą tak żeby było jej dwa razy więcej od nich. Zostawiam je pod wodą na około 12 godzin. Po tym czasie biorę ziarna, wykładam na sitko i płuczę pod wodą. Zostawiam je tak na 3 dni, codziennie opłukując je wodą 3 razy dziennie. Zawsze, gdy opłuczę ziarna czekam, aż woda skapnie do końca, po czym odkładam je na tym sitku w jakieś miejsce i przykrywam ściereczką.
Po 3 dniach płukania i czekania, zastaje pięknie wykiełkowane ziarenka.
Wtedy płuczę je po raz ostatni i wrzucam do blendera. Miksuje tylko kilka sekund.
Następnie wrzucam całość do jakiegoś większego pojemnika i zalewam litrem czystej wody.
Napój zostawiam w kuchni, niczym nie przykryty na jakiś 1 dzień, lub 2.
Po tym czasie odsączam wodę od ziaren i w taki sposób otrzymuje pełnen witamin, minerałów, dobrych bakterii i enzymów napój.
Wodę możemy przechowywać w lodówce do 7 dni. W szczelnym, zakręconym pojemniku.
Ziarna możemy wykorzystać jeszcze maksymalnie 2 razy, ponownie zalewając wodą, jednak już w mniejszej ilości. 
Jeszcze wspomnę o temperaturze: w im cieplejszym pomieszczeniu cała akcja się odbywa, tym proces fermentacji zachodzi szybciej. 

Rejuvelac powinien być pity w temperaturze pokojowej. Także, jeśli przechowujemy go wcześniej w lodówce, odczekajmy chwilę aż napój nieco ociepli się. 

Tutaj zdjęcia z mojego procesu fermentacji ziarna pszenicy:





Właściwości:

- poprawa samopoczucia, redukcja stresu 
- duże ilości witamin z grupy B, witaminy K, E oraz C
- zawiera łatwo przyswajalne białka
- poprawa trawienia
- możliwa redukcja alergii
- szybsza regeneracja wątroby
- zwiększenie odporności 
- uszczelnienie jelit 
i wiele innych zalet, które mam nadzieje sami dostrzeżecie po piciu tego napoju młodości ;)

Na zdrowie wszystkim! 

3 komentarze:

  1. Ile można pić tego płynu, ile dla dzieci małych 3i5lat?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można użyć komosy trójkolorowej?

    OdpowiedzUsuń
  3. 46 years old Senior Developer Valery Linnock, hailing from Owen Sound enjoys watching movies like Only Yesterday (Omohide poro poro) and Inline skating. Took a trip to Uvs Nuur Basin and drives a Aston Martin DB5. odwiedz nasza strone internetowa

    OdpowiedzUsuń