Szkliwo jest półprzezroczystą warstwą chroniącą zębinę, czyli kość zębów (ich kolor jest zależny także od barwy zębiny).
Ma strukturę porowatą, także po zjedzeniu czegoś, cząsteczki jedzenia przyczepiają się do zębów. W ten sposób można wyjaśnić zjawisko barwienia się ich po zjedzeniu np. jagód. Im silniejszy barwnik znajdujący się w jedzeniu, tym bardziej można "poplamić" sobie zęby. Kolor utrzymuje się długo, w zależności od tego jak bardzo porowate mamy zęby.
Do produktów mocno barwiących zaliczają się:
- wszelkie ciemne napoje, takie jak herbata, czerwone wino, coca-cola, ciemne soki owocowe
- żywność w ciemnych kolorach, np. buraki, jagody, wiśnie
Porowatość zębów zwiększa się, jeśli spożywamy dużo produktów o odczynie kwaśnym : mięso nabiał, cukier rafinowany, oleje, kolorowe i gazowane napoje, piwo, kwaśne owoce. Po spożyciu tych produktów odczekaj ze szczotkowaniem zębów pół godziny, gdyż tyle potrzebuje szkliwo by ponownie stwardniało.
Warto pamiętać także o tym, że to nie duże ilości jedzonych słodyczy działają niszcząco na zęby, lecz częste ich podjadanie. Za każdym razem, gdy spożywamy rafinowaną słodycz, przez 30 minut szkliwo demineralizuje się.
7 najlepszych domowych sposobów na żółte zęby
1. Soda oczyszczona - możemy wykonać delikatny płyn do płukania jamy ustnej poprzez zmieszanie 2 łyżeczek sody z kubkiem wody. Wykorzystujemy ją także do produkcji swojej pasty do zębów, która je wybiela oraz odkaża jamę ustną. W tym celu na szczoteczkę nakładamy olej kokosowy ze szczyptą sody, która delikatnie oczyści szkliwo.
2. Truskawki - duża zawartość witaminy C w tych smacznych owocach powoduje efekt wybielenia zębów. Poświęć więc kilka truskawek i ugnieć je na pastę, a następnie wetrzyj ją w ząbki palcem. Zostaw na parę minut, a następnie wypłucz jamę ustną. Po 30 minutach umyj zęby.
3. Cytryna - używaj soku z cytryny z wodą do płukania jamy ustnej. Także poleca się pocieranie zębów wewnętrzną stroną skórki z cytryny. Jest to jeden z najlepszych sposobów na białe zęby.
4. Jabłko - owoc ten zawiera dużo błonnika i jest rodzajem "chrupiącego" owocka, które naturalnie szczotkuje i czyści nasze zęby.
5. Sól - stosowana od wieków pomaga uzupełnić utraconą zawartość minerałów. Można jej używać regularnie zamiast pasty do zębów.
6. Pomarańcza - podobnie jak w przypadku cytryny (sposób użycia ten sam), świeżą skórkę wykorzystać można w celu zmniejszenia nagromadzonej na zębach żółci.

W ciągu dnia także można wykorzystać skórkę pocierając nią przez 2 minuty zęby i ich okolice. Minerały zawarte w skórce takie jak w.w. potas, magnez i mangan wchłaniają się w zęby i wybielają je.
Tą samą procedurę należy wykonać także wieczorem lub przed snem.
Korzystaj z tej metody dwa razy dziennie w celu uzyskania bielszego uśmiechu.
Żywność wybielająca zęby:
- jabłka, gruszki, seler, marchew, kalafior, ogórki - jak pisałam wyżej żywność ta zawiera duże ilości błonnika, są twarde, chrupkie, dzięki ich jedzeniu utrzymujemy zęby w nienagannym stanie
- sałata, szpinak, brokuł, jarmuż - zielone warzywa liściaste zawierają składnik, który tworzy na zębach powłokę chroniącą je przed przebarwieniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz