wtorek, 11 lutego 2014

Naturalne wybielanie zębów

Wybielanie zębów w gabinecie stomatologicznym jest drogie i w dodatku szkodliwe, szkliwo jest uszkadzane. Jest to dość agresywna metoda oczyszczająca, w dodatku efekt nie utrzymuje się stosunkowo długo.

Szkliwo jest półprzezroczystą warstwą chroniącą zębinę, czyli kość zębów (ich kolor jest zależny także od barwy zębiny).
Ma strukturę porowatą, także po zjedzeniu czegoś, cząsteczki jedzenia przyczepiają się do zębów. W ten sposób można wyjaśnić zjawisko barwienia się ich po zjedzeniu np. jagód. Im silniejszy barwnik znajdujący się w jedzeniu, tym bardziej można "poplamić" sobie zęby. Kolor utrzymuje się długo, w zależności od tego jak bardzo porowate mamy zęby.
Do produktów mocno barwiących zaliczają się:
- wszelkie ciemne napoje, takie jak herbata, czerwone wino, coca-cola, ciemne soki owocowe
- żywność w ciemnych kolorach, np. buraki, jagody, wiśnie

Porowatość zębów zwiększa się, jeśli spożywamy dużo produktów o odczynie kwaśnym : mięso nabiał, cukier rafinowany, oleje, kolorowe i gazowane napoje, piwo, kwaśne owoce. Po spożyciu tych produktów odczekaj ze szczotkowaniem zębów pół godziny, gdyż tyle potrzebuje szkliwo by ponownie stwardniało.

Warto pamiętać także o tym, że to nie duże ilości jedzonych słodyczy działają niszcząco na zęby, lecz częste ich podjadanie. Za każdym razem, gdy spożywamy rafinowaną słodycz, przez 30 minut szkliwo demineralizuje się.


7 najlepszych domowych sposobów na żółte zęby

1. Soda oczyszczona - możemy wykonać delikatny płyn do płukania jamy ustnej poprzez zmieszanie 2 łyżeczek sody z kubkiem wody. Wykorzystujemy ją także do produkcji swojej pasty do zębów, która je wybiela oraz odkaża jamę ustną. W tym celu na szczoteczkę nakładamy olej kokosowy ze szczyptą sody, która delikatnie oczyści szkliwo.

2. Truskawki - duża zawartość witaminy C w tych smacznych owocach powoduje efekt wybielenia zębów. Poświęć więc kilka truskawek i ugnieć je na pastę, a następnie wetrzyj ją w ząbki palcem. Zostaw na parę minut, a następnie wypłucz jamę ustną. Po 30 minutach umyj zęby.

3. Cytryna - używaj soku z cytryny z wodą do płukania jamy ustnej. Także poleca się pocieranie zębów wewnętrzną stroną skórki z cytryny. Jest to jeden z najlepszych sposobów na białe zęby.

4. Jabłko - owoc ten zawiera dużo błonnika i jest rodzajem "chrupiącego" owocka, które naturalnie szczotkuje i czyści nasze zęby.

5. Sól - stosowana od wieków pomaga uzupełnić utraconą zawartość minerałów. Można jej używać regularnie zamiast pasty do zębów.

6. Pomarańcza - podobnie jak w przypadku cytryny (sposób użycia ten sam), świeżą skórkę  wykorzystać można w celu zmniejszenia nagromadzonej na zębach żółci.

7. Banan - najpierw należy pocierać zęby wewnętrzną stroną skórki, a następnie umyć zęby naturalną pastą. W tym celu najlepiej wykorzystać skórkę z dojrzałego banana (z ciemnymi plamkami) ze względu na wysoką zawartość potasu.
W ciągu dnia także można wykorzystać skórkę pocierając nią przez 2 minuty zęby i ich okolice. Minerały zawarte w skórce takie jak w.w. potas, magnez i mangan wchłaniają się w zęby i wybielają je.
Tą samą procedurę należy wykonać także wieczorem lub przed snem.
Korzystaj z tej metody dwa razy dziennie w celu uzyskania bielszego uśmiechu.

Żywność wybielająca zęby:

- jabłka, gruszki, seler, marchew, kalafior, ogórki - jak pisałam wyżej żywność ta zawiera duże ilości błonnika, są twarde, chrupkie, dzięki ich jedzeniu utrzymujemy zęby w nienagannym stanie
- sałata, szpinak, brokuł, jarmuż - zielone warzywa liściaste zawierają składnik, który tworzy na zębach powłokę chroniącą je przed przebarwieniami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz