środa, 12 lutego 2014

Aromatyczne warzywka z zielonym ryżem



Witam wszystkich roślinożerców i nie tylko :) Przedstawiam bardzo prosty przepis na sezonowe warzywa korzenne z ryżem.

Składniki:

  • 5 obranych i pokrojonych w talarki ziemniaków
  • 2 obrane i pokrojone w plasterki marchewki
  • korzeń pietruszki również obrany i pokrojony w plasterki
  • duża czerwona słodka papryka pokrojona w paseczki
  • duża czerwona cebula pokrojona w pióra
  • 2 pomidory pokrojone w plastry
  • 2 torebki ryżu parboiled
  • puszka groszku zielonego
  • 200 g szpinaku (ja użyłam mrożonego)
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubiony olej
Można użyć swojej ulubionej kompozycji ziół.

Obrane i pokrojone ziemniaczki, marchewki, pietruszkę, paprykę, cebulę i pomidory wyłożyć na duży blat do pieczenia, skropić wszystko olejem i posypać przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do rozgrzanego wcześniej piekarnika na 30 minut.

Ugotowany ryż rozsypać na patelnię wraz z mrożonym szpinakiem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i groszkiem. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać do momentu rozmrożenia się szpinaku.

Ryż podawać z chrupiącymi i aromatycznymi warzywami z piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz