Składniki:
- 5 obranych i pokrojonych w talarki ziemniaków
- 2 obrane i pokrojone w plasterki marchewki
- korzeń pietruszki również obrany i pokrojony w plasterki
- duża czerwona słodka papryka pokrojona w paseczki
- duża czerwona cebula pokrojona w pióra
- 2 pomidory pokrojone w plastry
- 2 torebki ryżu parboiled
- puszka groszku zielonego
- 200 g szpinaku (ja użyłam mrożonego)
- ząbek czosnku
- 1 łyżka tymianku
- 2 łyżki bazylii
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- ulubiony olej
Obrane i pokrojone ziemniaczki, marchewki, pietruszkę, paprykę, cebulę i pomidory wyłożyć na duży blat do pieczenia, skropić wszystko olejem i posypać przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do rozgrzanego wcześniej piekarnika na 30 minut.
Ugotowany ryż rozsypać na patelnię wraz z mrożonym szpinakiem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i groszkiem. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać do momentu rozmrożenia się szpinaku.
Ryż podawać z chrupiącymi i aromatycznymi warzywami z piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz