niedziela, 7 kwietnia 2013

Zjonizowana woda

Pij więcej wody, nie czekaj aż poczujesz pragnienie. 
Woda- podstawa życia. Rodzimy się posiadając jej więcej niż 90 %. Gdy rośniemy zawartość wody stale zmniejsza się. W wieku 70 lat wody w organizmie zostaje tylko około 60 %. Od tego, ile i jakiej wody pijemy, bezpośrednio zależy Nasza zdrowie. Niestety, często zamiast jej wybieramy słodkie napoje gazowane, czy słodzone soki owocowe. Delektujemy się kawą, herbatą itd. Zapominamy jak ważna jest woda. Niejeden twierdzi, że nie czuje potrzeby wypicia zalecanej dziennej normy: 2- 2,5 litrów wody. Wodę pije się wtedy, gdy czuje się pragnienie. Jednak w momencie pragnienia w Twoim ciele brakuje już od 0,5 do 1 litra. Dlatego, Nasze komórki często są "suche", a to komplikuje wszystkie procesy Naszego organizmu.

Dzięki wodzie w Naszym organizmie prawidłowo przekazywane są substancje odżywcze i usuwane są odpady procesów metabolicznych. Woda- to obwód elektryczny, przekazujący wiadomości do każdej części ciała.

Wszyscy mamy zbyt dużo kwasów 
Często dziwimy się, że coraz więcej młodych ludzi, a nawet dzieci, choruje na choroby wieku podeszłego. Zanieczyszczone środowisko, nieprawidłowe nawyki żywieniowe, sytuacje stresowe pogarszają przemianę i przyswajanie substancji odżywczych.

Nowoczesna dieta składa się głównie z pokarmu zakwaszającego Nasz organizm. Są to produkty mięsne, produkty z białek mąki, ryby, pieczywo białe, słodycze, kawa, napoje alkoholowe, soki pasteryzowane, napoje gazowane itd. Lista produktów alkalicznych jest bardzo skromna: świeże owoce i warzywa, świeże soki owocowe, niegazowana woda mineralna.

Organizm stara się, by powstałe w procesie przemiany materii kwasy zneutralizować i usunąć z moczem, potem i wydychanym dwutlenkiem węgla. Aby te procesy przebiegały bez zakłóceń, z pokarmem i napojami musimy uzyskać odpowiednią ilość minerałów alkalicznych, z których najważniejsze to: potas, sód, wapń i magnez.

Niedobór substancji alkalicznych zwiększa kwasowość organizmu i zmniejsza zasadowość krwi. Dozwolony zakres wahań wskaźnika zasadowości krwi jest bardzo wąski: pH = 7,3 - 7,45. Nawet niewielkie odchylenia od tych wartości prowadzą do poważnych problemów zdrowotnych, a przy zwiększeniu się kwasowości krwi do pH = 6,95 człowiek traci przytomność i umiera.
Stałe substancje kwasowe nie mają bezpośredniego wpływu na wskaźnik pH, lecz mają na ogólny stan zdrowia. Zazwyczaj są kumulowane w warstwie tłuszczowej, zmniejszając w ten sposób ich wpływ na kwasowość organizmu. Takie zanieczyszczenia kwasowe to także cholesterol, kamienie nerkowe i żółciowe, moczany, siarczany, fosforany.

Organizm, zwłaszcza w wieku 45 lat, nie jest w stanie pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń kwasowych. One ciągle gromadzą się w różnych miejscach ciała i organizm kwaśnieje. W miejscach, gdzie gromadzą się zanieczyszczenia kwasowe, ulega zakłóceniu krążenie krwi. Do narządów nie dostarcza się wystarczająco dużo tlenu z krwią, ich funkcje są naruszane. Dlatego, gromadzenie zanieczyszczeń kwasowych jest przyczyną wczesnego starzenia się i jedną z głównych przyczyn wielu chorób degeneracyjnych.

Początek różnych zachorowań 
W przypadku niedoboru substancji alkalicznych, organizm "pożycza" wapń z kości. To może prowadzić do rozpoczęcia się takich chorób jak osteoporoza. W przypadku nadmiaru soli kwasu moczowego, rozwija się zapalenie stawów, dna moczanowa. W przypadku braków jonów wapnia, potrzebnych do naturalizacji nagromadzonych zanieczyszczeń kwasowych, zakłóca się produkcja insuliny i zwiększa się ryzyko rozwijania się cukrzycy.

Obecnie bardzo popularne są leki do regulacji kwasowości żołądka. Jednak, bardzo często przyczyną zgagi jest nie wzrost kwasowości żołądka,a nadmierna kwasowość całego organizmu.

Jedną z przyczyn wysokiego ciśnienia krwi jest to, że w kwaśnym środowisku krew gęstnieje. Zakłócany jest jej przepływ przez kapilary.

Pozostałości kwasowe gromadzące się w naczyniach krwionośnych mogą zakłócić dostarczanie krwi, hamuje aktywność serca. W taki sposób zakłócane jest krążenie krwi, zaczynają się choroby serca, rozwija się miażdżyca. Zwiększone obciążenie fizyczne, sytuacje stresowe, mogą spowodować znaczny wzrost ciśnienia krwi. Osadzone na ściankach tętnic substancje w takiej sytuacji mogą zostać z nich wypchane. W końcu, mogą zatkać naczynia krwionośne, dostarczające krew do mózgu. W taki sposób powstaje realne zagrożenie krwotoku śródmózgowego.

Zakwaszenie organizmu może być zatrzymane
Na zakwaszenie organizmu wpływa stres, negatywne emocje, ciągły pospiech, brak odpoczynku zbyt duże napięcie fizyczne i psychiczne, depresja. A więc, umiejętność rozluźnienia się i zapomnienia chociaż na chwilę o problemach pozytywnie wpływa na funkcje całego organizmu.

Także duży wpływ na zakwaszenie organizmu mają też nawyki żywieniowe o których wspomniałam wyżej. W większości krajów zachodnich zakorzeniła się dieta kwasowa. Tak jedzą nasi przyjaciele, w taki sposób obchodzimy święta. Zwiększając spożycie produktów alkalicznych (sałatki, owoce, warzywa oraz świeże soki z warzyw i owoców, a także zielenina) powoli odbudowujemy odpowiednia równowagę kwasowo - zasadową.

Ostatnio popularna jest konsumpcja suplementów diety, które używane stale, mogą uzupełnić organizm w elementy alkaliczne. Jednak warto wiedzieć, że występują przypadki, gdy w pogoni za korzyścią, jest podawana niepełna lub nawet błędna informacja.

Zjonizowana woda alkaliczna, to dar przyrody!
Niżej przedstawiam rekomendacje używania wody zjonizowanej:
1. Alergia, alergiczne zapalenie skóry
2. Astma oskrzelowa, zapalenie oskrzeli
3. Biegunka
4. Ból gardła
5. Bóle stawów rąk, nóg (wyrostki, sole)
6. Ból zębów
7. Bruceloza
8. Cukrzyca
9. Czyrak, wrzód
10. Czyszczenie zębów, profilaktyka
11. Dezynfekcja
12. Diateza
13. Dławica piersiowa
14. Dyzenteria
15. Egzema, opryszczka
16. Erozja
17. Grypa
18. Grzybica paznokci
19. Grzybica skóry
20. Helmintoza(robaczyca)
21. Hemoroidy, guzki krwawnicze
22. Higiena twarzy, łagodzenie skóry
23. Katar
24. Łojotok skóry twarzy, trądziki
25. Łuszczyca
26. Miażdżyca tętnic kończyn dolnych
27. Nacięcia, przekłucia, podrapania
28. Odleżyny
29. Opuchlizna rąk, nóg
30. Ostre choroby układu oddechowego
31. Pielęgnacja skóry
32. Pielęgnacja włosów
33. Podrażnienie skóry
34. Polepszenie pracy żołądka i jelit
35. Popękane pięty
36. Poprawa krążenia krwi
37. Poprawa samopoczucia
38. Przeziębienie szyi
39. Rany ropne chirurgiczne, troficzne
40. Reumatoidalne zapalenie stawów
41. Ropień
42. Salmonelloza
43. Urazy oka
44. Wrzód żołądka, wrzód dwunastnicy
45. Wypadanie włosów
46. Zapach stóp
47. Zapalenie błony śluzowej żołądka
48. Zapalenie dziąseł
49. Zapalenie jamy ustnej
50. Zapalenie korzonków nerwowych, reumatyzm
51. Zapalenie krtani (zapalenie gardła)
52. Zapalenie pęcherzyka żółciowego
53. Zapalenie przyzębia, krwawienie dziąseł
54. Zapalenie skóry (uczulenie)
55. Zapalenie spojówek
56. Zapalenie stawów (reumatyczne)
57. Zapalenie ucha
58. Zaparcie
59. Zgaga
60. Żylaki

"Od rozmów o zdrowiu nikt nie stał się zdrowszym. Zdrowie staje się realne, gdy coś w tym celu robimy"

Dla ciekawskich
Ostatnio czytając książkę Jana Helsinga ("Książka za milion euro") natknęłam się na interesujący fragment. Dzięki pracom japońskiego naukowca dra Masaru Emoto udowodniono, że woda żyje i ma zdolność do rozpoznawania emocji i informacji oraz ich przechowywania.
Wyniki jego badań nad wodą były następujące: zdrowa woda tworzy sześciokątne struktury kryształów, a chora woda nie. Kiedy dr Emoto koncentrował swoje myśli lub kierował w kierunku wody określony rodzaj muzyki, kryształy zamarzającej wody przybierały odmienne formy. Na przykład malował na szklankach z wodą japońskie znaki oznaczające miłość lub nienawiść albo kierował na nie muzykę Mozarta. W przypadku muzyki heavymetalowej lub słów negatywnych woda stawała się chora, tworzyły się brzydkie formy kryształów lub nie było ich wcale. Tak zachowywała się woda z rurociągów, woda z zanieczyszczonych jezior i taka, która była wyjęta z mikrofalówki. Formy kryształów był asymetryczne lub po prostu szare. Natomiast przy muzyce Mozarta kryształy były piękne. Jeśli zastanowimy się nad tym, iż te 75 procent Naszego ciała oraz 85-90 procent Naszego mózgu składa się z wody, to chyba nie dziwimy się, dlaczego ten świat tak wygląda ...


czwartek, 4 kwietnia 2013

Czekoladowe raw kuleczki

Słodkości, które podbiją Wasze serca :) Wykonanie jest proste i nie zabiera dużo czasu.

Składniki :
- jagody goji - jedna szklanka
- płatki owsiane - półtora szklanki
- 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- syrop z agary
- karob - 2-3 łyżki

Sposób wykonania :
Jagody goji oraz płatki owsiane wrzucamy do blendera. Wrzucamy tryb siekacza :) Roztapiamy olej kokosowy, który swą płynną konsystencje osiąga już w temperaturze od ok. 25 stopni.
Do rozdrobnionej masy wlewamy już roztopiony olej oraz syrop z agawy. Wlewamy go tyle, by masa konsystencji była kleista, ale zwarta na tyle, by móc formować z niej kuleczki. Do całości dodajemy z 2-3 łyżki karobu. Całość mieszamy.
Teraz troszkę pracy czeka nas w lepienie kuleczek w dłoniach, ale to także dobra zabawa, lub chwila wyciszenia umysłu.
Takie oto czekoladki wstawiamy do zamrażalki na ok 45 min lub jakieś 2 h do lodówki.

Enjoy :)